Geschiedenis
Het water waaraan Hotel & Restaurant "De Fortuna" is gelegen, wordt in de wandeling ook wel 'Het Boerenverdriet' genoemd. Het dankt zijn naam aan het feit dat de boeren in vroeger tijden, als zij hun koeien per koeboot over het water vervoerden, steeds moeilijkheden ondervonden bij het ronden van de kronkelige bochten en het passeren van tegenliggers.
Hoewel de oorspronkelijke huizen die thans Hotel & Restaurant "De Fortuna" vormen er al rond 1650 moeten hebben gestaan zijn er maar betrekkelijk weinig afbeeldingen van vóór 1900 beschikbaar. De zwart-witbeelden hieronder geven aan hoe het er aan het begin van de vorige eeuw zou moeten hebben uitgezien.
De oude zwart-wit foto van de voorkant, aan de Spuistraat (zie hieronder) is van rond 1920. Het huis geheel links (Spuistraat 1) heeft voornamelijk als winkel en woonhuis gediend en werd eind jaren '60 gesloopt. Het is nooit meer opgebouwd. Het huis ernaast (Spuistraat 3), thans de ingang van het huidige Hotel & Restaurant "De Fortuna", was eveneens een winkel. Dit huis werd in 1973 grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Het huis daarnaast, Spuistraat 5, (met de witte lijstgevel) werd in de winter van 1989/1990 geheel afgebroken en weer opgebouwd. Het monumentale herenhuis dat daar weer naast staat, spuistraat 7 (niet zichtbaar op de oude foto), werd in 1986 grotendeels gerestaureerd. Thans lopen de benedenverdiepingen van de drie huizen in elkaar over en zijn de restaurantruimte en de keuken er in ondergebracht.
De Fortuna 1971 tot heden
De geschiedenis van Hotel & Restaurant 'De Fortuna' begint al in het vroege voorjaar van 1971. Joh. G. Dekker (1923-1990), van beroep aannemer, bewoonde met zijn echtgenote, Ada Dekker-Boot (1922-2002) en 4 opgroeiende kinderen het woonhuis op Spuistraat 5. De overige gebouwen dienden in hoofdzaak als opslag voor het aannemersbedrijf. De ondernemende Ada Dekker richtte de overtollige ruimtes als gastenkamers in en verhuurde ze vervolgens aan voorbijtrekkende toeristen.
Al snel bleek een gat in de markt te zijn aangeboord, hetgeen voor Joh. Dekker aanleiding was om zijn aannemersbedrijf te verkopen en zich voortaan samen met zijn vrouw op de kamerverhuur te concentreren.
De daarop volgende jaren sloopte, herbouwde, renoveerde en restaureerde hij de hierboven genoemde gebouwen. Hij legde hiermee de basis voor het huidige Hotel & Restaurant "De Fortuna". In 1990 werd het laatste deel van het complex voltooid. Helaas mocht Joh. Dekker dat zelf niet meer meemaken, want hij stierf in mei 1990 na een langdurige en slopende ziekte. Hij werd slechts 66 jaar. Hij liet een hotel na met 23 comfortabele kamers, die de internationale toets der kritiek ruimschoots konden doorstaan.
Joh. Dekker was in zijn schaarse vrije tijd een zeer verdienstelijk vakman op het gebied van houtbewerking. Hiervan getuigen onder andere de diverse gebeeldhouwde tafels, kasten, lijsten en klokken die overal in het interieur van de restaurantruimte zijn terug te vinden. Ook het bord met de afbeelding van het schip "De Fortuna", boven de voordeur van het hotel & restaurant is van zijn hand.
Na zijn dood hebben Ada Dekker en haar kinderen, het bedrijf met veel enthousiasme voortgezet. In april 1993 openden zij binnen de muren van het hotel een stijlvol à la carte restaurant met 85 zitplaatsen, een ruime, lommerrijke terrastuin en een intieme bar. Dit restaurant mag zich thans, anno 2018, nog steeds in een enorme populariteit verheugen en geniet inmiddels ook landelijke bekendheid en ver daarbuiten.
Ada Dekker overleed in maart 2002 na een kortstondig ziekbed. Joh en Ada Dekker waren met recht zeer actieve en inspirerende persoonlijkheden. Het bedrijf is dan ook in hun geest voortgezet!