Op een afstand van nog geen 20 kilometer van Amsterdam vindt u, in het oude centrum van het schilderachtige Zuiderzeestadje Edam, het gezellige drie sterren boutique hotel en het sfeervolle à la carte restaurant ‘De Fortuna’.
Het pittoreske hotel heeft 23 kamers die zijn ondergebracht in een vijftal karakteristieke Noord-Hollandse herenhuizen met daartussen een prachtige, aan het water gelegen, verzorgd tuinterras. Bij mooi weer kunt u ook in deze tuin lunchen en dineren.
Het succesvolle horecabedrijf is al sinds 1972 actief. Eerst alleen als hotel en vanaf 1993 óók als restaurant. Het restaurant en hotel zijn gevestigd aan één van de meest schilderachtige plekjes van Edam, het zogenaamde Boerenverdriet, met uitzicht op de Kwakelbrug, de Speeltoren en een van de oudste, en nog actieve, scheepswerven van Nederland.
Het restaurant en hotel zijn het gehele jaar door geopend. Het restaurant beschikt over ca. 80 zitplaatsen en een uitgebreid terras met nog eens 90-100 zitplaatsen. Het restaurant presenteert elke 6 à 7 weken een nieuwe menukaart. Daarnaast bieden wij regelmatig een heerlijk compleet seizoensmenu buiten onze reguliere menukaart om aan.
Wij maken gebruik van streekgebonden producten en streven een ambachtelijke en biologisch verantwoorde bereidingswijze na. Duurzaamheid en eerbied voor het milieu en het leven staan bij ons dan ook hoog in het vaandel!
‘Fortuna’, is géén willekeurig gekozen naam. Fortuna, of Fanum Fortunae, is de Romeinse godin van het lot en het geluk, die over voor- en tegenspoed beslist. Ze wordt vaak afgebeeld met vleugels en de Cornucopia (Hoorn des overvloeds). Ook het spreekwoord: ‘Vrouwe Fortuna lacht u toe’ is van haar afgeleid.
(bron: Wikipedia)
‘De Fortuna’ was óók de naam van een Nederlands Koopvaardijschip, dat van 1853-1877 alle wereldzeeën bevoer. De Vlaardingse Kapitein ter Koopvaardij, Johannes Hoogerwerf (1835-1871), betovergrootvader van de huidige generatie eigenaren van Hotel & Restaurant ‘De Fortuna’, voerde gedurende vele jaren het gezag over deze stoere schoener. De schoener was ruim 20 meter lang en vervoerde uiteenlopende goederen en wellicht ook nog passagiers.
Kapitein Hoogerwerf stierf aan boord van zijn schip als gevolg van de, in die jaren, beruchte gele koorts. Hij was toen nog maar 36 jaar oud. In de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires kreeg hij een zogenoemd zeemansgraf. Met een ‘Driemaal rond de mast in Godsnaam’ werd hij aan de zee toevertrouwd.
Joh. G. Dekker (1923-1990) was een achterkleinzoon van de kapitein van ‘De Fortuna’. In 1971 verkocht hij zijn drukke aannemingsbedrijf om het wat rustiger aan te gaan doen. Samen met zijn echtgenote Ada Dekker-Boot (1922-2002) begon hij een hotel. In het licht van het voorafgaande lag het voor de hand dat het hotel ‘De Fortuna’ zou gaan heten. Joh. Dekker was een begenadigd amateurbeeldhouwer. Onder andere het gevelbord dat boven de ingang van het restaurant hangt is van zijn hand.
Op dit bord voert ‘De Fortuna’ de rood-groene Edamse vlag en kan men op de achtergrond duidelijk de Edamse Speeltoren en de Kwakelbrug waarnemen. Dit suggereert dat ‘De Fortuna’ regelmatig Edam zou aandoen of, sterker nog, dat ze in Edam haar thuishaven had. Dit is echter niet aannemelijk, want ‘De Fortuna’ had haar thuishaven in Vlaardingen. Wellicht is ze eens voor onderhoud of een incidentele reparatie op een Edamse scheepswerf geweest. Verder moet de veronderstelde verbondenheid van het schip ‘De Fortuna’ met Edam gezien worden in het licht van de dichterlijke vrijheid van Joh. G. Dekker. Hoogstwaarschijnlijk deed hij dit om zijn hotel door middel van een mooi verhaal beter te kunnen promoten.
Het water waaraan Hotel & Restaurant De Fortuna is gelegen, wordt ook wel ‘Het Boerenverdriet’ genoemd. Het dankt zijn naam aan het feit dat de boeren in vroegere tijden, als zij hun koeien per koeboot over het water vervoerden, steeds moeilijkheden ondervonden bij het ronden van de kronkelige bochten en het passeren van tegenliggers.
Hoewel de oorspronkelijke huizen, die thans Hotel & Restaurant De Fortuna vormen, er al rond 1650 hebben gestaan zijn er maar betrekkelijk weinig afbeeldingen van vóór 1900 beschikbaar. De zwart/wit beelden geven aan hoe het er aan het begin van de vorige eeuw uit zou moeten hebben gezien.
De oude zwart/wit foto van de voorkant, aan de Spuistraat is van rond 1920. Het huis geheel links (Spuistraat 1) heeft voornamelijk als winkel en woonhuis gediend en werd eind jaren ’60 gesloopt. Het is nooit meer opgebouwd. Het huis ernaast (Spuistraat 3), thans de ingang van het huidige Hotel & Restaurant De Fortuna, was eveneens een winkel. Dit huis werd in 1973 grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Het huis daarnaast, Spuistraat 5, (met de witte lijstgevel) werd in de winter van 1989/1990 geheel afgebroken en weer opgebouwd. Het monumentale herenhuis dat daar weer naast staat, Spuistraat 7 (niet zichtbaar op de oude foto), werd in 1986 grotendeels gerestaureerd. Thans lopen de benedenverdiepingen van de drie huizen in elkaar over en zijn de restaurant ruimte en de keuken er in ondergebracht.
De geschiedenis van Hotel & Restaurant De Fortuna begint in het vroege voorjaar van 1971. Joh. G. Dekker (1923-1990), van beroep aannemer, bewoonde met zijn echtgenote, Ada Dekker-Boot (1922-2002) en 4 opgroeiende kinderen het woonhuis op Spuistraat 5. De overige gebouwen dienden in hoofdzaak als opslag voor het aannemersbedrijf. De ondernemende Ada Dekker richtte de overtollige ruimtes als gastenkamers in en verhuurde ze vervolgens aan voorbijtrekkende toeristen.
Al snel bleek een gat in de markt te zijn aangeboord, hetgeen voor Joh. Dekker aanleiding was om zijn aannemersbedrijf te verkopen en zich voortaan samen met zijn vrouw op de kamerverhuur te concentreren.
De daarop volgende jaren sloopte, herbouwde, renoveerde en restaureerde hij de hierboven genoemde gebouwen. Hij legde hiermee de basis voor het huidige Hotel & Restaurant De Fortuna. In 1990 werd het laatste deel van het complex voltooid. Helaas mocht Joh. Dekker dat zelf niet meer meemaken, hij stierf in mei 1990 na een langdurige en slopende ziekte. Hij werd slechts 66 jaar. Hij liet een hotel na met 23 comfortabele kamers, die de internationale toets der kritiek ruimschoots konden doorstaan.
Joh. Dekker was in zijn schaarse vrije tijd een zeer verdienstelijk vakman op het gebied van houtbewerking. Hiervan getuigen onder andere de diverse gebeeldhouwde tafels, kasten, lijsten en klokken die overal in het interieur van het restaurant terug zijn te vinden. Ook het bord met de afbeelding van het schip ‘De Fortuna’, boven de entrée is van zijn hand.
Na zijn dood hebben Ada Dekker en haar kinderen het bedrijf met veel enthousiasme voortgezet. In april 1993 openden zij binnen de muren van het hotel een stijlvol à la carte restaurant met 85 zitplaatsen, een ruime, lommerrijke terrastuin en een intieme bar. Dit restaurant mag zich thans, anno 2024, nog steeds in een enorme populariteit verheugen en geniet inmiddels ook landelijke bekendheid en ver daarbuiten.
Ada Dekker overleed in maart 2002 na een kortstondig ziekbed. Joh. en Ada Dekker waren met recht zeer actieve en inspirerende persoonlijkheden. Het bedrijf is dan ook in hun geest voortgezet!